Deel deze pagina via:

Geschiedenis

Historie Putse Renners Club Delta.

Oprichting.
In het begin van de jaren zestig was er op Voorne-Putten geen georganiseerde wielrenvereniging. Daarvoor moest men naar Rotterdam. In die tijd hadden maar weinig mensen een auto, dus dat was een hele reis om daar te komen. Een veel gehoorde wens was dan ook om in deze buurt een wielrenvereniging op te richten.

Een aantal mannen is gaan stoeien met dit idee en kwamen bij elkaar in hotel De Keijzer in Spijkenisse. Zij onderzochten wat er wel kwam kijken bij de oprichting van zo’n vereniging. Ze zochten daartoe ook contact met zusterverenigingen,  zoals De Pedaalridders, De Hoekse Renners en De Coureur, van wie ze veel adviezen kregen.

Op 23 oktober 1960 was het dan zover, de regionale vereniging De Putse Renners Club Delta zag het daglicht. Die naam werd bewust gekozen omdat men zich niet alleen op Spijkenisse wilde richten.

De vereniging werd ten doop gehouden op een bijeenkomst een aantal maanden later in zaal De Keizer. De burgemeester , de heer P.J. Bliek, hield een toespraak en de jonge renners ontvingen een nieuw shirt uit handen van de burgemeester.

Voorzitter J. Valkhof memoreerde in zijn openingstoespraak de nog jonge historie van de vereniging. In enkele maanden tijd heeft de vereniging 22 actieve renners mogen inschrijven. Daarnaast hebben 250 wielersportliefhebbers zich opgegeven als begunstiger.

Op onderstaande foto de mannen van het eerste uur tijdens de bijeenkomst in zaal De Keizer.


1e rij van links naar rechts.
P. Tijmersma – C. de Reus – Burgemeester P.J. Bliek en daar achter J. de jong – J. Valkhof (voorzitter) –Kormann –
 A. Vingerling – A. Lugtenburg – C. Vingerling – A. Sintemaartensdijk.

2e rij van links naar rechts.

B. Scheijngrond – G. de Graaf – P. van Marion – A. den Hartog – A. Oosthoek – J. Mollenbrok –          B. Minekus – R. Vingerling – C. Goossens – B. Weeda – A. van Marion – P. v d Meijde – J. Ruizeveld – A. vd Wal – A. Vingerling – E. Farenhout – G. Minneboo.
Op 27 februari 1961 ontving de vereniging de officiële erkenning van het ministerie van Justitie welke uit naam van Koningin Juliana, de statuten van de vereniging had goedgekeurd. De statuten werden gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant.
 
Parcours.

Simonshaven.

In de begin dagen van de vereniging was er geen parcours zoals heden ten dage. Na lang zoeken kwam het bestuur uit in Simonshaven, waar men met goedvinden van de Brielse Dijkring op de openbare weg een rondje van 5600 meter mocht uitzetten. Daar konden de renners voor het eerst in de regio trainen. De bestuursleden stonden destijds altijd uit de wind tegen de gevel van een boerderij aan de Schuddebeursedijk. Renners konden zich omkleden en wassen bij de familie Vingerling thuis, die toen in Simonshaven woonde.

Industrieterrein Halfweg.

In 1970 verhuist de wielerclub vanuit Simonshaven naar Spijkenisse. Op het industrieterrein Halfweg beschikte de club over een stratenparcours van 1400 meter lengte. Tot in het begin van de jaren tachtig werd er gebruik gemaakt van deze locatie, waar in 1977 zelfs het eerste eigen clubhuis wordt geopend. In 1981 neemt de gemeente Spijkenisse het besluit om aan de Plaatweg op sportpark Oostbroek een wielren parcours aan te leggen. Dat het uitvoeren van dit besluit nog ruim 3 jaar op zich zou gaan laten wachten kon toen niemand bedenken.

Plaatweg/Wielrenpad.

In 1984 ging eindelijk de spade de grond in voor de aanleg van het parcours aan de Plaatweg (later omgedoopt in Wielrenpad). Het parcours met een lengte van 1370 meter was in 1985 klaar voor gebruik.

In 1995 is er naast de bouw van een nieuw clubhuis ook een uitbreiding van het parcours gekomen naar 1578 meter. Er zijn toen ook lichtmasten geplaatst op het terrein waardoor in de winter en het vroege voorjaar de baan voor een groot gedeelte verlicht kan worden.

Clubhuis.

Op zaterdag 26 februari 1977 werd het eerste eigen clubhuis van PRC Delta officieel geopend door de wethouder van sport en recreatie mr. A. Bakker jr. Het clubhuis was gelegen aan het toenmalig trainingsparcours op industrieterrein Halfweg.

Bij de oplevering in 1985 van het parcours aan de Plaatweg is er ook een clubhuis geplaatst.

Het huidige clubhuis op het parcours aan het Wielrenpad is opgeleverd in 1995. Het is tot heden ten dage nog tot volle tevredenheid in gebruik bij de leden van PRC Delta.

Clubblad.

In maart 1961 werd het eerste clubblad van de Putse Rennersclub uitgegeven. De Sprint werd het maandelijkse orgaan van de vereniging. De eerste uitgave bestond uit 3 bladen tekst en 3 bladen advertenties van sponsoren. Gemaakt op de typemachine en vermenigvuldigd op de stencil machine.

In de afgelopen 50 jaar zijn er nog vele exemplaren verschenen van het clubblad. Eind 2011 verscheen het laatste clubblad op papier. Met de ontwikkelingen in multi media is de club over gestapt op het gebruik van een website voor het versprijden van de nieuws berichten over de club.