Deel deze pagina via:

Informatie jeugdwielrennen

Jeugd wielrennen

 

JEUGDAFDELING

Jeugd wielrennen is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar t/m 14 jaar. Als een kind 7 jaar is, mag deze wel lid worden en mee trainen, maar nog geen wedstrijden rijden, dit mag pas vanaf het jaar dat een kind 8 jaar wordt.

 

LID WORDEN

Als je wilt gaan wielrennen, kun je bij PRC Delta 3 gratis proeflessen volgen, waarbij je goed begeleid wordt door een trainer. Na de 3 proeflessen kun je besluiten om lid te worden. Een proeftraining kan worden aangevraagd bij de jeugdcommissie. Zij plannen een eerste training in en zij zullen je voorstellen aan de trainer(s), die de begeleiding op zich zal nemen. Deze trainer zal je begeleiden en vertellen over de regels die op het parcours van toepassing zijn.

Verplicht is een deugdelijke racefiets met goed werkende remmen, een fietshelm, handschoenen en een strak zittende broek. Zonder helm mag niemand op het parcours fietsen. Als je vragen hebt over de trainingen kun je bij een van de trainers terecht.

 

TRAININGEN

Gedurende het wegseizoen (februari / september minus de 6 weken schoolvakantie) wordt er getraind op de volgende tijden:

Maandagavond van 18.30 – 19.30 uur.

Woensdagavond van 19.00 – 20.00 uur.

De trainingen worden gehouden op het clubparcours. Soms trainen de ouderen kinderen ook buiten het parcours.

Gedurende het veldseizoen (oktober / januari) wordt er getraind op het volgende tijdstip:

Woensdagavond van 18.30 – 19.30 uur.

 

LEEN-  EN HUURFIETSEN

Het is mogelijk om op de club een racefiets te lenen om te proberen of je wielrennen echt leuk vindt. Dit lenen is gedurende de 3 proeflessen gratis.

Als je lid wordt en je wilt de fiets blijven lenen, dan kan dat voor een periode van 3 maanden. Er dient dan een huurovereenkomst getekend te worden. De borgsom voor deze huurperiode is € 50,00.

De huurkosten bedragen € 40,00 per maand/€ 10,00 per week. De minimale huurperiode is 1 week. De fiets mag je dan ook mee naar huis nemen, zodat je misschien nog een keertje extra kunt trainen.

 

Voor het veldrijden heb je een mountainbike of cyclocross-fiets nodig.

Deze hebben wij helaas niet beschikbaar voor bruikleen. Je kan proeflessen volgen tijdens het veldseizoen je een eigen mountainbike of cyclocross-fiets hebt. De KNWU wedstrijden die gereden worden in het veldseizoen, moeten gereden worden op een cyclocross-fiets. Mountainbikes zijn dan niet toegestaan.

 

WEDSTRIJDRIJDEN

PRC Delta is een wedstrijd-vereniging. Iedereen die lid is van onze vereniging dient wedstrijden te gaan rijden. Alle jeugdleden die langer dan 1 seizoen fietsen*, dienen een licentie en transponder aan te schaffen om zo deel te kunnen nemen aan de KNWU wedstrijden. We gaan er ook van uit dat alle kinderen deelnemen aan onze nationale wedstrijd op ons eigen parcours en de clubkampioenschappen.

 

*Gedurende het eerste lidmaatschapsjaar is het rijden van wedstrijden nog niet verplicht. Het is dan belangrijk om goed en veilig te leren fietsen. Hier wordt tijdens de trainingen veel aandacht aan gegeven. Voordat je wedstrijden wil gaan fietsen, is het verstandig om eerst af te stemmen met de jeugdcommissie of trainers of je hier aan toe bent.

Voor de kinderen die nieuw lid zijn is er de mogelijkheid tot deelname aan de MWW (miniwegwedstrijden) of de MCW (mini cyclo crosswedstrijden). Dit zijn starters wedstrijden waar je kunt wennen aan het rijden van wedstrijden. De jeugdcommissie en trainers bepalen wel wie hiervoor in aanmerking komt.

 

 

KNWU LICENTIE

Om deel te nemen aan KNWU wedstrijden, heb je een KNWU licentie nodig. Een licentie kost ongeveer € 33,00. De aanmelding bij de KNWU wordt door het secretariaat van PRC Delta verzorgd, je moet namelijk op het lidmaatschap formulier aangeven of je wel of geen licentie wilt. Nadat je aanmelding verwerkt is, krijg je een welkomstmail van de KNWU met inlogcodes, deze codes moeten eenmalig gewijzigd worden en goed bewaard blijven. Daarna kan je zelf de licentie aanvragen.

Behalve een licentie heb je voor de KNWU wedstrijden ook een transponder nodig. Dit is voor de tijdregistratie tijdens de wedstrijden. Informatie hierover vind je op mylaps. (http://www.mylaps.com/en/products/prochip/151)

 

INSCHRIJVEN VOOR KNWU WEDSTRIJDEN

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je aan een wedstrijd wilt deelnemen.Je dient je zelf digitaal in te schrijven via www.knwu.nl voor de wedstrijd die je wilt rijden.Je moet zelf je licentie meenemen naar een wedstrijd en zelf je rugnummer ophalen.

Vergeet niet; geen licentie = niet starten!

Zorg dat je op tijd aanwezig bent. Categorie 1 t/m 4 ongeveer een half uur voor aanvang van categorie 1. Er kan namelijk alleen voor de start van categorie 1 ingereden worden.Na categorie 4 is er altijd een pauze dus categorie 5 t/m 7 moet in de pauze aanwezig zijn om in te rijden.Indien je onverhoopt niet rijdt op een dag dat je wel bent ingeschreven, geef dit dan svp tijdig door aan de betreffende organisatie. Bij niet afmelden kan een boete van de KNWU volgen.

 

 

INDELING IN CATEGORIEEN

De renners(sters) worden ingedeeld volgens de gebruikelijke (KNWU) categorie-indeling.

 

Categorie 1

Jongens van 8 jaar

Meisjes van 8 jaar en 9 jaar

Categorie 2

Jongens van 9 jaar

Meisjes van 10 jaar

Categorie 3

Jongens van 10 jaar

Meisjes van 11 jaar

Categorie 4

Jongens van 11 jaar

Meisjes van 12 jaar

categorie 5

Jongens van 12 jaar 

Meisjes van 13 jaar

Categorie 6

Jongens van 13 jaar

Meisjes van 14 jaar

Categorie 7

Jongens van 14 jaar

 

 

RACEFIETS / CYCLOCROSS-FIETS

Als je wedstrijden gaat rijden, moet je fiets wel aan bepaalde eisen voldoen. Laat je goed informeren voordat je tot de aanschaf van een fiets overgaat. Je kan hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Deko Bikesport in Zuidland of Van Leeuwen Tweewielers in Rozenburg.

 

Toegestane verzetten 

Een fiets heeft een zogenaamd "verzet".
Dat is de afstand die de fiets aflegt als de trapas precies één keer ronddraait. 

Als jeugdrenner mag je niet met een zwaar verzet rijden.
Je verzet mag niet zwaarder zijn dan:

 

categorie

weg

baan

veldrijden 

1

5,46 m

5,46 m

5,61 m 

2

5,46 m

5,46 m

5,61 m 

3

5,78 m

5,78 m

5,94 m 

4

5,78 m

5,78 m

5,94 m 

5

6,14 m

6,14 m

6,31 m 

6

6,14 m

6,14 m

6,31 m 

7

6,55 m

6,55 m

6,73 m 

 

Ook kun je alle overige specificaties waaraan een fiets moet voldoen nalezen op de site van de KNWU.

 

CLUBTENUE

 

Als je lid bent geworden van PRC Delta dan moet je een kledingpakket kopen.
 Zie voor meer informatie de pagina van de kleding

 

Het kledingpakket moet minimaal bestaan uit:        

 

1 korte broek

1 shirt korte mouw

1 all seasons jack 

 

De kleding wordt uw eigendom.

 

HUISREGEL:

 

Op het clubtenue staan de sponsors van PRC Delta genoemd. Het is daarom verplicht om dit tenue te dragen tijdens de trainingen op de club en tijdens de wedstrijden. Deze regel is niet alleen gesteld door de vereniging, maar ook vanuit de KNWU. Het clubtenue is namelijk geregistreerd als de club kleding van PRC Delta. Deze huisregel geldt voor alle leden die trainen, training geven of wedstrijden rijden.

Wij verwachten dat tenminste één van de ouders/verzorgers van kinderen die lid worden het eerste jaar ten alle tijden aanwezig zijn bij de training. Dit in verband met eventuele valpartijen en veiligheid.

Trainers en of jeugdcommissie kunnen een kind uit veiligheidsredenen weigeren om te gaan trainen indien hij/zij onder controle is van een arts en hierbij wachtend is op uitslagen en of eventuele onderzoeken.

  

JEUGDCOMMISSIE:

 

Emailadres: jeugdprcdelta@hotmail.nl

 

 

Richard Verboeket
    

Zij zorgen onder andere voor:

Uitgifte van leen- huurfietsen, vaststellen van trainingsdata, beheer van de wedstrijdkalender, verzorgen van festiviteiten/activiteiten voor de jeugd.